Направи си сам ботнет

May 20th, 2009 от singu

Zeus / Zbot / WNSPoem са няколко имена на бот генератор или по-скоро бот кит, който всеки може да закупи за около 700 долара и да използва да създаде собствен ботнет. На пазара има няколко подобни “кита”, но Zeus е известен с гъвкавата си архитектура и наличието на голямо общество, което разработва плъг-ини, споделя знания и техники и развива технологично генератора. Благодарение на това Zeus e един от опасните ботове.

Малко повече информация от инфилтрирането на команден център на такъв ботнет, както и възможностите му,  можете да намерите тук. Ботнетът е бил относително малък – под 4000 инфектирани машини, е успял да отрадне значително количество данни. Възможностите на самия бот можете да прочетете в статията на Данчо Данчев, за съжаление на английски.

Поради факта, че цената не е особено висока, в световен мащаб са известни над 700 отделни C&C сървъра1 и наскоро стартира нов проект, който си е поставил за цел да ги следи. На адрес https://zeustracker.abuse.ch/ можете да видите географското разпределение на сървърите, а от същият сайт можете да изтеглите и списък с домейни или IP адреси, които да блокирате. Разбира се от такова блокиране има смисъл, ако управлявате мрежа, в която искате да ограничите заразата – действие, което не е решение само по себе си, но може да ви осигури известно забавяне на темпото и възможност да изчистите цялата мрежа. Имайте в предвид, че сайтът не винаги е достъпен – много често е подложен на DDoS атаки от недоволни собственици на ботнети, които не са особено щастливи от подобно изваждане “на светло”.

_________
  1. Command and Control, сървър, който управлява целия ботнет и на който се съхраняват откраднатите данни [обратно ↩]

Подобни статии:

  1. Ботнет от хакнати рутери
  2. Ботнет източва 230 хил евро от банкови сметки
  3. Направи си сам GSM оператор
  4. Направи си сам двуфакторна аутентификация
  5. twitter като средство за управление на ботнет

Един коментар

  1. Марто пише:

    Интересно – в България няма регистрирани сървъри :)